Kategóriák
Google Ads Scripts építőkockák

Változók első felvonás

Ismerjük meg a változók szerepét egy nagyon életszerű példával. Valószínűleg neked is van egy olyan fiókos szekrényed, amiben több fiók van. Hogy mindig tudjuk, hogy melyik fiókba szeretnénk éppen pakolni, szükség van arra, hogy ezekre a fiókokra egyértelműen tudjunk hivatkozni. Például mondhatjuk azt, hogy 1. fiók, 2. fiók és 3. fiók, de akár azt is mondhatnánk, hogy felső fiók, középső fiók és alsó fiók. A lényeg csak annyi, hogy a név egyértelművé tegye, hogy melyik fiókra hivatkozunk.

Tegyük fel, hogy minden egyes fiókban csak egy dolgot tárolhatunk. A példa egyszerűsége kedvéért mondjuk azt, hogy csak könyvet tárolunk a fiókokban.

Ezzel a logikával mindig meg tudjuk majd mondani, hogy adott fiókban van-e valamilyen könyv vagy üres. A könyveket kivehetjük a fiókból és át is pakolhatjuk másik fiókba, így újra megvizsgálhatjuk, hogy adott fiók milyen könyvet tartalmaz.

Példa 1

Felső fiók – Üres

Középső fiók – Könyv 1

Alsó fiók – Üres

Példa 2

Felső fiók – Könyv 1

Középső fiók – Üres

Alsó fiók – Könyv 2

A változók is ugyanezen logika szerint működnek, ugyanis egy változó az egy olyan tároló, aminek van neve, amivel hivatkozunk rá és van egy érték, amit tárolunk benne. Változókban a következő értékeket tárolhatjuk.

  • Szám
  • Szöveg
  • Logikai érték

A mostani posztban a szám típusú változókkal fogunk részletesebben megismerkedni, a következő posztban pedig a szöveg és a logikai típusú változókkal foglalkozunk majd.

Szám típusú változók

Az egyik érték típus, amit a változókban tárolhatunk, azok a számok. Nézzük meg rögtön kód szinten, hogy hogyan hozzuk létre A nevű változót, amiben az egy értéket tároljuk.

var a = 1;

Amikor egy változót definiálunk, akkor mindig a var utasítással kezdünk, majd egy szóköz után megadjuk a változó nevét. Az egyenlőség jel után pedig megadjuk az értékét.

Nézzünk egy másik példát, ahol B változót hozzuk létre és 2 lesz az értéke.

var b = 2;

A változókkal műveleteket is végezhetünk. Ha már megvan A és B változónk, akkor mondhatjuk azt, hogy C változó értéke legyen A+B értéke.

var c = a + b;

Itt most csak egy utasítást írtunk, de nem látjuk, hogy a C változó milyen értéket kapott. Erre egy olyan utasítást fogunk használni, ami ki tud írni az AdWords Scripts log felületére. Ezt az utasítást a későbbiekben nagyon sokat fogjuk használni.

Logger.log(c);

A Logger.log utasítással tudunk kiíratni a logba, egyedül azt kell neki megadni, hogy mit szeretnénk kiírni.

Ahhoz, hogy egy művelet értékét kiírassuk, nem feltétlen kell először egy külön változóba letárolni az értéket és azt kiíratni, hanem rögtön kiírathatjuk a művelet eredményét. Nézzük például, hogy hogyan íratjuk ki az A x B eredményt úgy, hogy nem hozzuk létre a C változót.

Logger.log(a * b);

Számokkal nem csak a négy alapműveletet tudjuk elvégezni, hanem további lehetőségek is rendelkezésre állnak. Próbáljuk ki mit csinál a következő kódrészlet.

var a = 9;

var b = 2;

Logger.log(a % b);

Ez a művelet az osztás maradékát adja vissza, így az előző példában egyet fogunk visszakapni.

A függvényekkel külön fogunk foglalkozni a későbbiekben, ugyanis a függvények is fontos építőkockái az AdWords Scripteknek.

Viszont nézzünk meg pár függvényt, amit szám típusú változókra lehet használni. Próbáljuk ki a következő műveletet, aminek az eredményét rögtön ki is íratjuk.

Logger.log(Math.round(1.6));

A round függvény egészre kerekíti a számot, így kettőt fogunk eredményként kapni. A kerekítés függvény akár az Excelből is ismerős lehet.

Vegyünk egy másik függvényt, ami az adott szám négyzetgyökét adja vissza.

Logger.log(Math.sqrt(81));

Itt eredménynek kilencet kapunk

Hogyan használjuk ezeket AdWords Scriptek fejlesztésekor?

Amikor AdWords Scripteket fejlesztünk majd, szükségünk lesz a szám típusú változókra, ugyanis licitek megadásakor vagy büdzsék menedzselésekor ezt használjuk majd.

Azt fontos megjegyeznünk, hogy a számok esetén a matematikai műveletek rendelkezésünkre állnak és ezen elemi utasításokból tudjuk majd a kész automatizáló rendszerünket összerakni. A számok esetén a függvények is elérhetőek, amikkel további műveletek is elvégezhetők.

A mostani poszt után gyakorolj pár műveletet számokkal az AdWords Scripts felületén, hogy stabilan rögzüljenek az alapok és legyen mire építkezni tovább.

Valami nem volt érthető a leírásban vagy további kérdésed lenne? Kommentelj a poszthoz, hogy válaszolni tudjak rá.