Kategóriák
Google Ads Scripts építőkockák

Elágazások, a következő AdWords Scripts építőkocka

Nap, mint nap találkozunk elágazásokkal, ahol döntést kell hoznunk, hogy az egyik irányba menjünk vagy a másikba. Főzzek a hétvégén? Ha igen, akkor el kell menni bevásárolni, ha nem, akkor rendelünk ebédet. Van ma időm elmenni edzeni? Ha igen, akkor elmegyek az edzőterembe, ha nem, akkor a környéken futok kicsit. A minta rettentő egyszerű. Van egy kérdés, amire igen vagy nem választ lehet adni és mindkét esetben megmondjuk, hogy adott esetben mit teszünk.

PPC-s szempontból is rengeteg ehhez hasonló kérdés merül fel. Nőtt a konverziós költség? Ha igen, akkor csökkentem a licitet, ha nem, akkor nem csinálok semmit. Időarányosan túlkölt a kampány? Ha igen, akkor csökkentem a büdzsét, ha nem, akkor növelem.

Elágazás kódszerűen

Nézzünk egy olyan példát, amit már kódszerűen kidolgozunk. Szeretnénk a büdzsénket úgy optimalizálni, hogy ott költsünk többet, ahol a CPA alacsony és ott költsünk kevesebbet, ahol a CPA magas. Azt mondjuk, hogy azon kampányoknál növeljük a büdzsét 10%-kal, ahol az elmúlt 30 napos kampányra vonatkozó CPA 30%-kal kisebb a fiók átlagánál és csökkentsük a büdzsét 10%-kal, ahol az elmúlt 30 napos kampányra vonatkozó CPA 30%-kal nagyobb a fiók átlagánál.

If (kampány CPA < fiók CPA * 0,7) {
Kampány büdzsé növelése 10%-kal;
}

If (kampány CPA > fiók CPA * 1,3) {
Kampány büdzsé csökkentése 10%-kal;
}

Nézzük meg, hogy hogyan is épül fel az előző pár utasítás, milyen logikát használunk.

Észrevehető, hogy itt nem a klasszikus, ha igen, akkor ezt csinálom, ha nem, akkor pedig azt csinálom logikát alkalmazzuk. Helyette azt mondjuk, hogy ha ez igaz, akkor ezt csináljuk, ha pedig az igaz, akkor azt csináljuk. Ez igazából két egymástól teljesen független elágazást jelent. Ez amiatt jó példa, mert a gyakorlatban sokszor találkozunk olyan döntéshozatallal, amikor több elágazást használunk együtt, hogy a kívánt üzleti logikát megvalósítsuk.

A másik érdekes dolog, hogy nem foglalkozunk azzal a résszel, hogy mi van, hogy ha a feltételünk nem igaz. Ez is egy fontos tulajdonságuk az elágazásoknak, hogy kötelezően csak az igaz ágra kell egy cselekvést definiálnunk, a nem ág csak opcionális.

Összegezve tehát van két elágazásunk, ami egymás után következik, függetlenek egymástól és csak az igaz ággal foglalkozunk bennük.

Az első elágazás keresi a jól teljesítő kampányokat. Ha például a fiók átlagos CPA-ja 1000 Ft, az adott kampányé pedig 600 Ft, akkor a feltételünk igaz lesz, mivel 600 < 1000 * 0,7, így a kampány büdzséje növekedni fog 10%-kal.

A második elágazás keresi a rosszul teljesítő kampányokat. Ha van egy kampányunk, aminek a CPA-ja 1100 Ft, akkor az az átlagtól rosszabbul teljesít, de a 30%-os értékben még benne lesz, amit kezdeti feltételként szabtunk. 1100 > 1000 * 1,3, itt a feltétel nem lesz igaz, tehát nem történik semmi.

Látható, hogy egy ilyen egyszerű logikával már karban tudjuk tartani egy fiók büdzséjét, hogy az adott időpillanatban a lehető legoptimálisabban legyen elköltve.

Elágazás ténylegesen kódolva

Az előzőekben kódszerűen kidolgozott példát most pedig tényleges kód formába öntjük. A kód a fenti logikát fogja leképzeni, még pedig úgy, hogy a fiók összes kampányán automatikusan végigmegy.

function main() {
 
 var accountStats = AdWordsApp.currentAccount().getStatsFor("LAST_30_DAYS");
 var accountCost = accountStats.getCost();
 var accountConversions = accountStats.getConversions();
 var accountCPA = (accountCost/accountConversions);
 
 Logger.log(accountCPA);
 
 var campaignIterator = AdWordsApp.campaigns().get();
  
 while (campaignIterator.hasNext()) {
  
  var campaign = campaignIterator.next();
   
  var campaignStats = campaign.getStatsFor("LAST_30_DAYS");
  var campaignCost = campaignStats.getCost()
  var campaignConversions = campaignStats.getConversions();
  var campaignCPA = (campaignCost/campaignConversions);
   
  if (campaignCPA < (accountCPA * 0.7)) {
    
   campaign.getBudget().setAmount(campaign.getBudget().getAmount()*1.1);
    
  }
  
  if (campaignCPA > (accountCPA * 1.3)) {
    
   campaign.getBudget().setAmount(campaign.getBudget().getAmount()*0.9);
    
  }
  
 }
 
}

A gyakorlatban tudjuk, hogy ennél szofisztikáltabb megoldásokra is igény lehet. Pl. kell egy teljes büdzsékeretet tartani vagy adott konverziók eltérő ROI-val dolgoznak, így részletesebb logikára van szükség. Ebben rejlik a scriptelés szépsége, hogy gyakorlatilag korlátlan lehetőségünk van az üzleti logikák megvalósítása terén és pont olyan automatizmust tudunk készíteni, amire nekünk szükségünk van.